Results for 'O. Zme kal'

928 found
Order:
  1.  23
    Investigation on operating systems identification by means of fractal geometry.I. Zelinka, O. Zme kal & F. Merhaut - 2015 - Logic Journal of the IGPL 23 (1):88-104.
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  2. Atikāram par̲r̲iya iraṇṭu kaṇṇōṭṭaṅkaḷ.Ē. Pi Em Itrīs - 2007 - Vāl̲aiccēn̲ai: Uyirppait Tēṭum Vērkaḷ.
    Articles on the relevance of Islam and a comparative look with European philosophy in the contemporary world.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  3.  19
    Türkiyeʹnin göreli gerilemesine tanılar: dinci paradigmanın iflası: kadını aşağılayan erkek egemen toplumun çöküşü.Çetin Kaya - 2009 - İstanbul: Yalın Yayıncılık.
    Türk milleti dünyanın en zengin kültürüne sahip olduğu gibi en zengin diline de sahiptir. Ancak daha eski çağların dil verileri ne yazık ki, yazılı vesikalara aktarılmamış, karanlık dönem olarak kalmıştır. O bakımdan Türkçenin Altay veya Proto-Türk devri hakkında bilgimiz sınırlıdır ve sahip olduğumuz kelime sayısı da çok azdır. Eski Türkçe adlanan bu lügat sadece Orhun-Yenisey yazıtları ile tespit edilen ve Uygur yazıtları ile devam eden Türkçenin malum en eski yazılı kaynaklarının sözlüğüdür. Yer yüzündeki diller arasında Türkçenin yerine baktığımızda, Ural-Altay dil (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  4. Devlet Arşivleri Başkanlığında Bulunan Habib Baba ile İlgili Bazı Belgeler.Adem Urhan - 2020 - Ilahiyat Tetkikleri Dergisi 54:457-476.
    Habib Baba (ö.1847), Erzurum halkı üzerinde kalıcı izler bırakan önemli şahsiyetlerden biridir. Halk arasında son derece geniş bir şöhrete sahip olmasına rağmen, hayatı ve tasavvufî yönü hakkında kaynaklarda yeterli bilgi bulunmamaktadır. Hakkında anlatılan rivayetler ve menkıbeler şahsiyeti ile ilgili bazı bilgiler içerse de hayatı ve tasavvufî kişiliğine yönelik yeterli bilgi vermemektedir. Bu sebeple de böyle önemli bir zât hakkında yeni bilgiler ortaya koyabilmek çalışma açısından önem arz etmektedir. Bu makalede Habib Baba’ya dair zihinleri meşgul eden, “onun tarîkat şeyhi olup olmadığı, (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  5.  8
    Diszkurzív politikatudomány: bevezetés a politika interpretatív szemléletébe és kutatásba.Márton Szabó - 2016 - Budapest: Osiris Kiadó.
    Több politikatudománnyal foglalkozó kötettel jelentkezett már Szabó Márton, aki eddigi kutatásait összegezve, egy alternatív szemléletű politikatudomány szemléletébe és kutatásába kívánja bevezetni olvasóit. Célja, hogy bizonyítsa: a politika reális valóságában meghatározó módon jelen van az egyének nyilvános és közös értelmezése és diskurzusa. Hogy a politika ezért nem tekinthető pusztán csak objektív rendszernek, hanem emberek által teremtett és értelmezett valóság. A szerző ezen szemlélet jegyében hét nagyobb egységben mutatja be a politika minden fontos területét, kezdve a politikai tények összetett természetével, folytatva a (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  6.  36
    Kur’anî Bilgi ve Ekberî Hikmet: Fusûsü’l-Hikem’de İbn Arabî’nin Cesur Hermenötiği.İsmail Lala - 2021 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 25 (1):479-493.
    Muhyiddin ibn Arabî, İslam'daki tartışmasız en etkili sufi teorisyendir. Kalıcı şekilde en popüler çalışması olan Fusûsül-hikem'de, Kur'an'da bir peygamber hakkında algımız ne olursa olsun, onunla ilişkilendirilen ve ondan türetilen hikmetin çok farklı olduğunu açıkça ve ısrarla göstermektedir. Bu, İbn Arabî'nin Kur'an'ın literal metnini inkar ettiği anlamına gelmez. Tam tersine, O sadece Kur'an'ı farklı algılama ve alımlama düzeylerinin olduğunu iddia eder: Kur'an'ın dış gerçekliği (zâhir) kitlesel tüketim içindir ve İbn Arabî'ye göre kişinin Kur'an'ın yüzeysel bir anlayışından elde ettiği bilgidir. Bununla birlikte, (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  7. Predikce Kvaszovy formální epistemologie ve světle historické metody Michela Foucaulta.Markéta Patáková - 2014 - Teorie Vědy / Theory of Science 36 (3):283-308.
    Cílem článku je podat kritický rozbor predikcí týkajících se budoucnosti sociálních věd, jak je formuluje Ladislav Kvasz pod záštitou svého projektu „formální epistemologie". Modelem dynamiky vztahů mezi obory na vědeckém poli nabízí Kvasz v otázce střídání paradigmat alternativu ke Kuhnově teorii vědeckých revolucí. Text zkoumá, na jakých základech je mechanismus změn u Kvasze vystavěn a co z toho plyne pro relevanci předpovědí z tohoto modelu vyvozených - především těch o sociálních vědách. K tomu slouží souběžné představení historické metody Michela Foucaulta, (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  8.  1
    Övgü ve Yergi Bağlamında Sûfîlerin Nazarında Hall'c-ı Mansûr.Betül Gürer - 2017 - Ilahiyat Tetkikleri Dergisi 47:171-197.
    Tasavvuf tarihinin tesirleri çağları aşan sûfîlerinden biri olan Hallâc-ı Mansûr, ileri sürdüğü fikirleri, ortaya koyduğu sıra dışı sûfîlik tavrı ve trajik ölümü ile büyük bir şöhret kazanmıştır. O, farklı sahalara mensup birçok ilim vefikir adamının dikkatiniçekmiş, bunlardan bazılarının ağıreleştirilerine maruz kalırken, pek çoğunun da takdirlerini kazanmıştır. Söz konusu eleştiri ve takdire tasavvuf ehli içinden gelen örneklerin sayısı ise dikkat çekici ölçüde fazladır. Hallâc’ın yaşadığı dönemde ona methiyelerde bulunan ve onu tenkit eden sûfîler olduğu gibi, o, ölümünün ardından da birçok mutasavvıftan (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  9.  5
    Ögeleri Arasındaki Semantik İlişki Bakımından Arapçada İsim Tamlamaları.İbrahim Fidan - 2020 - Ilahiyat Tetkikleri Dergisi 53:213-236.
    Arapçada kelimelerin bir araya gelişi belli bir düzen içerisinde gerçekleşir. Çoğunlukla terkîb olarak adlandırılan bu kombinasyonda öğeler arası anlam ilişkileri genellikle basittir. İzâfet terkîbi olarak adlandırılan isim tamlamasında ise kompleks ama bir o kadar da zengin anlam ilişkisi mevcuttur. Meselenin i‛râb eksenli değerlendirildiği geleneksel nahiv anlayışında öğeler arasındaki anlam ilişkisine dair nüve niteliğinde değerlendirmeler mevcutsa da daha çok ta‘rîf-tahsîs ve âmil-ma‘mûl ilişkileri öne çıkarılmaktadır. Konuyu arzu edilen düzeyde ele alan modern çalışmaların sayısı son derece az olup bunlar geliştirilmeye müsaittir. Meseleye (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  10.  25
    Kur’'n Lafızlarının Aidiyetine Dair Tefsir Geleneğindeki Tartışmalar ve Bunların Kritiği.Zakir Demir - 2023 - Kader 21 (3):984-1010.
    Allah’ın ilk insanı, ilk peygamber yapmak suretiyle, insanoğlu ile iletişim kurmayı ve ona hitap eden vahiyler göndermeyi amaçladığı anlaşılmaktadır. Söz gelimi Tevrât’ı İbranice, İncîl’i Süryanice ve Kur’ân’ı Arapça göndermek suretiyle insanlar tarafından anlaşılmak istemiştir. Bununla birlikte onun İbranice kelâmı, Süryanice sözünden ve Arapça kelâmı da diğer dillerdeki sözünden farklı bir tabiata sahiptir. Bu gerçeklikten hareketle İslâm düşünce-fikir tarihine bakıldığında ilim adamlarının ilâhî kelâmın mâhiyetini, tabiatını anlamak ve bunu anlamlandırmak konusunda bir çabanın içerisine girdikleri görülmektedir. Esasen Allah’ın nasıl bir kelâma sahip (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  11.  3
    Erdemler Arası İrtibat Problemine Bir Çözüm Olarak R'gıb el-İsfah'nî’de Erdemlerin Birliği Öğretisi.İbrahim Aksu - 2019 - Ilahiyat Tetkikleri Dergisi 52:173-193.
    Bu makale, erdemlerin birbirleri ile nasıl bir irtibat içinde oldukları sorusuna yanıt verebilmek maksadıyla ilk kez antik Yunan düşüncesinde ortaya çıkmış felsefî bir öğretinin İslam felsefesinin önde gelen isimlerinden biri olan Râgıb el-İsfahânî (ö. V./XI. Yüzyıl) tarafından ne şekilde ele alındığını ortaya koymayı hedeflemektedir. Modern ahlâk felsefesi literatüründe genel itibariyle “Erdemlerin Birliği” şeklinde adlandırılan ilgili öğreti, İsfahânî tarafından kabul edilmiş ve belirli bir yorum süzgecinden geçtikten sonra bir çözüm önerisine dönüştürülmüştür. Ancak muhtasar biçimde ifade edildiği görülen bu öneri, mevcut haliyle (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  12.  23
    Heidegger’de Hiç Kavramı Üzerine.Fahrettin Taşkin - 2022 - Kilikya Felsefe Dergisi / Cilicia Journal of Philosophy 9 (2):36-52.
    Sadece dış dünya değil, düşünülebilir şeyler de ‘var’dır. Bu durumda Varlık ile belirlenmemiş olan, yolu Varlık’tan geçmemiş olan bir şey düşünülemez. Düşünülebilir şeyler arasında yalnızca Hiç’e varlık atfedilemez, zira ona varlık atfedildiği anda o, artık Hiç olmayacaktır. Bu nedenle Heidegger Hiç için ‘Hiçer’ ifadesini kullanır. Yine de bu, Hiçin Varlık soruşturmasında dışarıda bırakılması gerektiği anlamına gelmez. Hiç tam da ‘varlık-sız’ olduğundan Varlığın anlamını soruşturmak için önemli bir perspektif imkânı sunar. Heidegger, ‘varolanlar vardır’ denildiğinde, asıl üzerinde durulması gerekenin ‘vardır’ ifadesi olduğunu (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  13.  12
    Şehrist'nî’nin Tanrı Tasavvuru: Negatif Teoloji Bağlamında Antropomorfizm Eleştirisi.Tarık Tanrıbilir - 2024 - Marifetname 11 (1):211-236.
    Tanrı tasavvuru, İslam düşünce tarihinin en temel problemlerinden biri kabul edilmektedir. Tanrı’nın aşkın varlığı, O’nun standart kalıplarla tanımlanmasını olanaksız kılmaktadır. İlahi olanla beşeri olanın iletişimi ve etkileşimi, yapısal farklılık bakımından bir takım sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu sorunlardan biri de insan biçimci Tanrı tasarımıdır. Bu tasarım, dinlerin ve felsefenin çözümlemesi gereken önemli bir mesele olarak önümüzde durmaktadır. Biz de Orta Çağ’ın önde gelen dinler ve felsefe tarihçisi, aynı zamanda da kelâm bilgini Şehristânî’nin bu meseleyi nasıl aktardığını, analiz ettiğini ve meselenin (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  14.  35
    Yahy'’nın Şefaatn'me’si.Duygu Kayalık Şahin - 2022 - Atebe 8:211-231.
    İslamiyet’in Türkler tarafından kabul edilmesiyle birlikte Türk edebiyatında, İslamiyet’i konu alan eserler telif edilmiştir. Bu eserlerin bilhassa tevhid, naat, münâcât ve hâtime bölümlerinde Allah’ın rahmetine ve Hz. Muhammed’in şefaatine nail olmak arzusunun dile getirilmesi bir gelenek hâline gelmiştir. Zamanla, şefaati konu edinen ve başta Hz. Muhammed olmak üzere Allah’ın şefaat etmesine müsaade buyurduğu kişilerden şefaat isteğinde bulunulan manzum ve mensur müstakil eserler telif edilmiştir. Bu eserler, dinî-tasavvufi türlerden ayrılarak şefaatnâme olarak adlandırılmıştır. Şefaatnâmelerin geneli, eski Anadolu Türkçesi döneminde telif edilen Hikâye-i (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  15. Good Intentions, Poor Results: Garbage Collection in Quito Shantytowns.O. Hernandez - 1998 - Human Nature: Greencom's Newsletter 3 (1):4.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  16. Ocherki po obshcheĭ i russkoĭ leksikologii.O. S. Akhmanova - 1957 - Moskva,: Gos. uchebno-pedagog. izd-vo.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  17. Research methods in social sciences.O. Akinloye - 1994 - In Onigu Otite, Sociology: theory and applied. Lagos: Malthouse Press. pp. 23--37.
  18. Smysl, kont︠s︡ept, intent︠s︡ionalʹnostʹ.O. A. Alimuradov - 2003 - Pi︠a︡tigorsk: Pi︠a︡tigorskiĭ gos. lingvisticheskiĭ universitet.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  19. The Homiletic of All Believers : A Conversational Approach.O. Wesley Allen - 2005
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  20. Convivencia social.Poveda Ariño & José María[From Old Catalog] - 1968 - Doncel:
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  21. ZS. f. biol. Techn. u.O. Weiss - 1908 - Method. Bd. L, S 121.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  22. La complementariedad existencial de nihilismo y esperanza en Antonio Machado.Óscar Barroso - 2022 - In Azucena González Blanco, Parecidos razonables: relaciones entre literatura y filosofía para el siglo XXI. New York: Peter Lang.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  23. As DimensõEs de MilitâNcia Intelectual Que Há No Educador.Carlos R. Brandão - 1982 - In Carlos Rodrigues Brandão & Encontro Nacional de Supervisores de Educação, O Educador, vida e morte: escritos sobre uma espécie em perigo. Rio de Janeiro, RJ: Graal.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  24.  26
    Agnostic nominalism: response to Otávio Bueno.O. Chateaubriand - 2008 - Manuscrito 31 (1):441-444.
    Otávio Bueno gives a positive and accurate summary of my defense of Platonism, with special emphasis on the epistemological issues. He criticizes “skeptical nominalism”, and proposes instead an “agnostic nominalism”, which treats mathematical objects as “objects of thought”, and neither rejects nor accepts abstract entities. In my response I argue that the main problem for nominalism is to account for abstract properties and relations, and that treating mathematical objects as objects of thought does not provide a satisfactory solution to that (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  25. The unity of thought in Jacques Maritain.C. S. B. Mario O. D'Souza - 2018 - In Heidi Marie Giebel, The things that matter: essays inspired by the later work of Jacques Maritain. Washington, D.C.: American Maritain Association.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  26. Life, Genius and the Work of Art.O. Rossi - 1998 - Analecta Husserliana 59:145-158.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  27. Democracy and Confucian Values.O. Shaun - 2003 - Philosophy East and West 53 (1).
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  28. Il concetto di Dio nella filosofia tra Settecento e Ottocento: trascendenza e provvidenza divina.O. Carpi - 1992 - Divus Thomas 95 (3):95-115.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  29. Implementation automatique d'XTP, a partir d'une specification Estelle, Actes du Colloque Francophone sur l'Ingenierie des Protocoles.O. Catrina, E. Lallet & S. Budkowski - forthcoming - Hermes.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  30. Formaty rossijskoj vlasti (Le configurazioni del potere russo),«.O. Kryštanovskaja - 2010 - Polis (Misc) 1:27-34.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  31. Philosophical and sociological connections of ecology in the views of west-German movement of ecological alternative.O. Sevcik - 1987 - Filosoficky Casopis 35 (3):401-408.
  32. Love and the fight for recognition-Hegel's idea of love in his early works and in The'Phenomenology of Spirit'.O. Tomala - 2003 - Filosoficky Casopis 51 (2):209-227.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  33.  38
    Taboos and clinical research in West Africa.O. O. Ajayi - 1980 - Journal of Medical Ethics 6 (2):61-63.
    Moral principles or the rules of conduct are based in the society. If the purpose of ethics in research is to take into consideration the needs and the rights of the experimental subject, his social milieu must then largely determine the ethical considerations of a projected study. The inability to comprehend such rights may often be due to ignorance, disease and his societal values. Blood letting, biopsy and post-mortem examinations may so conflict with local beliefs that so called 'consent' to (...)
    Direct download (6 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   5 citations  
  34. The early works of Sartre, Jean, Paul and French philosophy.O. Pompeofaracovi - 1995 - Rivista di Storia Della Filosofia 50 (2):401-419.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  35. Dogma, Science, and Pragmatism.O. C. Quick - 1912 - Hibbert Journal 11:195.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  36.  48
    Senses: response to Marco Ruffino.O. Chateaubriand - 2008 - Manuscrito 31 (1):315-329.
    Marco Ruffino compares the notion of sense developed in my book with Frege’s notion of sense, and argues that whereas there are ontological similarities, my notion faces epistemological and semantic problems. In my response I discuss the various issues he raises, arguing that my notion of sense can confront them at least as well as Frege’s notion.Marco Ruffino compara a noção de sentido desenvolvida em meu livro com a noção de sentido de Frege, argumentando que mesmo havendo semelhanças ontológicas, minha (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  37.  13
    The referring function of statements: reply to Dirk Greimann.O. Chateaubriand - 2004 - Manuscrito 27 (1):87-94.
    In §1 I discuss the pragmatic and semantic objections that Dirk raises against the claim that sentences refer to states of affairs. In §2 I explain in which sense I maintain that true sentences identify states of affairs.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  38.  12
    Introducción a la lógica formal.Alfredo Deaño Gamallo - 1978 - Madrid: Alianza.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  39. Evolution and Theology.O. Pfleiderer - 1898 - Philosophical Review 7:654.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  40. Hegel's aesthetics and the conception of the Berlin picture-gallery.O. Poggeler - 1996 - Hegel-Studien 31:9-26.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  41. System and history of the arts according to Hegel.O. Poggeler - forthcoming - Hegel-Studien.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  42. The transmission of philosophy in historical form. A report on the 1998 Genoa conference of the Italian Philosophical Society.O. Cocorocchio - 1998 - Rivista di Storia Della Filosofia 53 (2):317-320.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  43. Human consciousness: The importance of guiding images.O. W. Markley - 1976 - In Erich Jantsch, Evolution And Consciousness: Human Systems In Transition. Reading, Mass.: Reading Ma: Addison-Wesley. pp. 214.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  44. Shimōno Bēyu to gendai.Nobuko Kn̄o - 1976
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  45. El pensamiento jurídico de san Raimundo de Peñafort.Peña Luño - 1945 - Zaragoza,: Tip. "La Académica,".
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  46. La passione e morte di Gesù Cristo nei sermoni domenicali di Quaresima e delle Palme di sant'Antonio di Padova.O. Luna - 1998 - Wissenschaft Und Weisheit 61 (2):239-264.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  47. Chronicles of the Vikings: Records, Memorials, and Myths. Edited by RI Page.O. Merisalo - 1998 - The European Legacy 3:146-146.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  48. Reference and Referring: Topics in Contemporary Philosophy.Joseph Keim Campbell Michael O'Rourke & Harry S. Silverstein (eds.) - 2012 - MIT Press.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  49.  28
    Aristote et l' « aiôn » : enquête sur une critique récente: L'étymologie d' « aiôn » et l'article de M. E. Martineau.D. O'Brien - 1980 - Revue de Métaphysique et de Morale 85 (1):94 - 108.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  50.  12
    Thoreau and the Animals.Wendell O'Brien - 2006 - Between the Species 13 (6):6.
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
1 — 50 / 928